Hoe meer mogelijkheden je hebt om zelf je taken en tijd in te delen, hoe meer werk je aankunt. Autonomie en het hebben van bevoegdheden zorgt ervoor dat je je verantwoordelijk voelt en minder het gevoel hebt dat het ‘op je afkomt’. Draai aan de knoppen van mogelijkheden die er zijn om jouw werkdruk te verlagen. Stap eropaf en bespreek het met je leidinggevende in de vorm van opties en voorstellen.
Vier V’s
Een prettig werkleven draait om vier V’s: verbinding, veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. In die volgorde. Als de V’s op orde zijn, voel je je veilig genoeg om te zeggen wat je wilt, weet je dat daarnaar wordt geluisterd, hebben teamleden genoeg vertrouwen om dingen met elkaar te delen en pakt ieder zijn verantwoordelijkheid. Verbinding maak je eenvoudig door te luisteren naar elkaar en elkaar aandacht te geven. Te aanvaarden dat ieders waarheid er kan en mag zijn. Simpelweg interesse tonen in het werk van de ander.
Behoeftes
Werkdruk is de beleving van één persoon, een ander in dezelfde situatie ervaart die werkdruk misschien niet. De vraag is: welke behoeftes liggen eronder? Spreek die behoeftes uit. Wees concreet als je hulp nodig hebt: vraag je collega of hij een taak van je kan overnemen, of kan helpen bij het vinden van een oplossing. Horen alle taken bij jouw verantwoordelijkheden, of heb je zaken opgepakt omdat ‘anders niemand het doet’? Bespreek het in je team.
Voor leidinggevenden is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden: hoe gaat het met deze werknemer? Welke taken zijn al af? Prijs hem daarvoor, kijk samen wat er nog moet gebeuren. En bovenal: vier de successen!
Kortom: doe iets aan je werkdruk. Maak verbinding, stap naar je collega’s en je leidinggevende, bespreek samen oplossingen. Succes!