Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt sneller en droogte en wateroverlast komen vaker voor. Op Schiermonnikoog wordt de dijk versterkt en delen van de duinen aangevuld met zand om ook in de toekomst droge voeten te houden.
Gebiedsgerichte Aanpak
De dijk- en duinversterking wordt gebiedsgericht aangepakt. Samen met de provincie Fryslân, gemeente Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog, vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, Vitens en de omgeving verkent het waterschap hoe wensen, initiatieven en bestaande opgaves op het eiland gecombineerd kunnen worden met de versterking. Denk daarbij aan thema’s zoals natuur, economie, landbouw, vervoer en wonen. Zo komen de organisaties tot een betere inpassing in de leefomgeving en maken ze ‘werk met werk’.
Verkenning tot 2025
De verkenning naar duurzame en innovatieve oplossingen duurt twee en een half jaar. Gisteravond werd de eerste informatiebijeenkomst georganiseerd in het dorpshuis op Schiermonnikoog. Vandaag start de eerste ontwerpsessie met vertegenwoordigers en gebiedspartners. Aan het eind van de verkenning, in 2024, wordt er een voorkeursalternatief gekozen. Dit is de meest gewenste oplossing voor de dijk- en duinversterking. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt en start naar verwachting in 2027 de uitvoering.
Landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma
De dijk- en duinversterking op Schiermonnikoog is een onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma versterken waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 1.500 kilometer aan dijken en 500 sluizen en gemalen in heel Nederland. Een onderdeel daarvan is ook onze dijkverbetering Koehool tot Lauwersmeer.