In september van dit jaar vierde Timmerfabriek De Jong uit Woudsend het 100-jarige bestaan. In die eeuw groeide het uit van een lokaal timmerbedrijf tot een landelijke specialist in de renovatiesector. Directeur Ferdi de Jong is al de vierde generatie. Ferdi rijdt inmiddels blindelings naar elk adres in Amsterdam, terwijl hij voor menige klus in Friesland op zijn ‘TomTom’ moet vertrouwen. Hij blikt met ons terug op het verleden en vooruit op de toekomst van de Woudsender Timmerfabriek.
De verovering van de Randstad begon net voor de eeuwwisseling met een groot renovatieproject aan de President Kennedylaan in Amsterdam, waar 191 woningen gerenoveerd moesten worden.
De Jong: “Mijn vader, Bertus de Jong, kreeg met zijn Friese nuchterheid zijn voet tussen de deur bij stadsarchitect Luursema, en mocht op basis van ‘no cure no pay’ twee woningen renoveren. De beoordelingscommissie was unaniem dermate lovend over het eindresultaat, dat hem het totale renovatieproject werd gegund”.
Architect Luursema was op slag fan van Timmerfabriek De Jong uit Woudsend en stak dat tegenover collega-architecten niet onder stoelen of banken. Er volgden meer klussen uit de Randstad, zodat er anno 2022 dagelijks in alle vroegte montageploegen vanuit Woudsend richting het westen gaan.
‘Mijn vader stelde mij een ultimatum’
“Ik was aanvankelijk helemaal niet van plan om in het familiebedrijf te stappen”, vertelt Ferdi. “Na de middelbare school volgde ik een opleiding in de verpleging, maar kwam met de finish in zicht tot de conclusie dat deze sector toch niet bij mij paste. Ik kon aan de slag bij een lokale jachtbouwer, waar ik de fijne kneepjes van scheepsbetimmering leerde. Mijn vader dacht ondertussen al na over de toekomst en de opvolging van het familiebedrijf. Hij stelde mij een ultimatum: ‘Ferdi als je wat wilt in het familiebedrijf, dan heb je een jaar de tijd om je beslissing te nemen’.”
Van magazijnbediende tot directeur
Ferdi de Jong: “Na veel wikken en wegen, ik had al een huis gekocht, was getrouwd en vader geworden, heb ik de knoop doorgehakt. Ik dacht: ‘als ik het niet doe krijg ik later misschien spijt’. Na achtereenvolgens te werken in de werkplaats, de montageploeg en de fabriek, om de machines te leren kennen, heb ik in de avonduren Bouwkunde en Commerciële Economie gestudeerd. In 2011 werden mijn broer Alexander en ik mede-eigenaren. In 2018 is mijn broer teruggetreden en is Timmerfabriek de Jong met VDM Woningen in zee gegaan, dat een belang nam in de Timmerfabriek. Dit betekende voor beide partijen structurele stabiliteit in de orderportefeuille. Bovendien kwam er ruimte voor verdere professionalisering, optimalisatie van de logistieke workflow, ‘state of the art’ geautomatiseerde machines en een verregaande vorm van digitalisering van zowel het machinepark als ook de workflow.”
Betrokkenheid van het personeel
Samen met het personeel werd er in werkgroepen nagedacht en gediscussieerd over de fabriek van de toekomst. Op basis van deze uitkomsten zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd om de productie te optimaliseren.
Ferdi de Jong: “Wij waren de derde fabriek in Nederland die de Automated Cloud Software van Cloudomotion invoerde. Dat is een zelflerend systeem dat de workflow en het projectverloop inzichtelijk en toegankelijk maakt. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen, waaronder een lagere foutmarge, kortere doorlooptijden, een grotere leverbetrouwbaarheid en uitgebreide informatievoorziening rond de afgeleverde producten. Doordat op elk product een unieke chip is aangebracht, die eenvoudig met een smartphone kan worden uitgelezen, verschijnt alle informatie overzichtelijk op het scherm; specificaties, maatvoering, gebruikte materialen, et cetera. Maar het allergrootste voordeel is dat we rust creëren in de fabriek, doordat het werk voor onze werknemers overzichtelijker, leuker, en minder stressgevoelig wordt gemaakt, zodat we met hetzelfde personeelsbestand van 45 mensen in de afgelopen vijf jaar een verdubbeling van de omzet hebben gerealiseerd.”
Timmerfabriek de Jong in 2028?
De Jong over de toekomst: “De afgelopen twee jaren waren rommelig door interne verbouwingen, plaatsing van nieuwe machines, overleg met toeleveranciers, werknemers en afnemers. Dus 2023 wordt een jaar van consolidatie en finetunen, waarna we met zijn allen in 2024 weer nieuwe stappen gaan zetten om kleine en grotere ‘bottlenecks’ in het proces te elimineren om de fabriek van de toekomst verder vorm te geven. In de afgelopen jaren zijn we gedemarreerd van het peloton naar de kopgroep en die positie willen we niet meer afstaan!”