Gemeente en de beide bouwbedrijven zijn er trots op dat de regiotour ook Kollum bezoekt. Dit geeft aan dat Kollumerland c.a. mee vooroploopt in Fryslân op het gebied van duurzaamheid.
Urgenda regiotour Fryslân
De Urgenda is een nationale beweging die Nederland sneller wil verduurzamen, aan de hand van een concreet actieplan. Met een strategische visie, een aantal Urgenda-icoonprojecten en een platform waarin wetenschappers, bedrijfsleven, overheden, bekende Nederlanders en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn willen ze laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is.
In 2009 toert de Urgenda door Nederland. Van 1 tot en met 3 juli zijn ze te gast in Fryslân. Samen met de provincie rijden ze door de regio en laten op tal van plekken de voorbeeldrol van de overheid zien. Wat doen provincie en gemeenten om de regio te verduurzamen en hoe dragen anderen (ondernemers, particulieren) daar aan bij? In Fryslân bruist het van de duurzame initiatieven: duurzaam bouwen, duurzame mobiliteit, C2C islands en nog veel meer. In de tour bezoeken ze diverse bedrijven en initiatieven in Fryslân. Ze touren onder andere door Leeuwarden, Goutum, Heeg, Oudehaske, Sneek, Joure, Trynwâlden, Kollum en Ameland. Urgenda werkt aan een actieplan om alle initiatieven aan elkaar te verbinden.
De Urgenda-karavaan van hybride auto’s trekt een aantal dagen door de provincie. In de Urgenda-taxi vinden steeds gesprekjes plaats met mensen met duurzame ideeën, politici, beleidsmakers, bedrijven, particulieren. Deze en andere gesprekjes worden gefilmd en elke dag geplaatst op YouTube, www.urgenda.nl en www.fryslan.nl.
Onderwerp Kollumerland c.a.: Vermarkten woonlasten benadering
Kollumerland c.a. heeft de ambitie om in 2020 geheel energieneutraal te zijn. De bouwondernemingen tonen aan dat ze met de huidige techniek in houtsysteembouw (VDM Woningen) en traditionele bouw (Kootstra Van der Veen) in staat zijn duurzame energieneutrale modelwoningen te bouwen met een zeer hoog comfort. Het energieverbruik van beide woningen is op jaarbasis nul. Dat wil zeggen dat ze gedurende het jaar evenveel energie gebruiken als dat er aan het net wordt geleverd. De drie partijen zijn er van overtuigd dat de Wêrom Wenningen de huizen van de toekomst zijn en willen dat door middel van dit ervaringsproject bewijzen.
Programma
15.00-15.10 Ontvangst in de Raadzaal in Kollum
Locatie: Gemeentehuis Kollum, Van Limburg Stirumweg 18, Kollum
15.10-15.20 Kollumerland – Wethouder Hilbrand Visser over Kollumerland energieneutraal
15.20-15.35 Provincie Fryslân – Gedeputeerde Hans Konst over ambities bestaande bouw en nieuwbouw. Nieuwbouw in relatie tot de ambities uit het 100.000 woningenplan en ook aandacht voor bestaande bouw. Oproep aan iedereen voor een oplossing om stagnatie verkoop energieneutrale woningen op te lossen en kleinere Friese bedrijven pakken de handschoen op. En aandacht voor resultaten subsidieregeling zonnestroom.
15.35-15.45 Bouwbedrijf VDM (Drogeham/Drachten) – Jan Hoekstra over de aanpak VDM Woningen.
15.45-15.55 Bouwbedrijf Kootstra Van der Veen (Harkema) – Marten Claus geeft een blik op de toekomst.
15.55-16.30 Discussie met bouwpartijen, gemeente, corporatie, banken, makelaar, visionair over toekomstig wonen, woonlasten, financieringsconstructies, bewustwording, etc.
Hoe wordt de burger enthousiast voor deze woningen? Een woning zonder energielasten, moet toch 60.000 euro meer waard zijn? Wat denkt de visionair? Waarom bieden banken daar geen speciale hypotheken voor aan? Of zijn die er al, maar kennen mensen ze niet?
16.30-17.15 Bezichtiging Wêrom Wenningen
17.15-17.45 In raadzaal informeel bijeenzijn en afsluiting