Een circulaire economie vraagt om nieuwe productontwerpen en nieuwe businessmodellen. Hiervoor zijn nieuwe ketens en nieuwe samenwerkingen nodig. CIRCO biedt hierom een 3-daags ontwikkeltraject aan – de CIRCO track – om bedrijven op weg te helpen met de begrippen ‘circulair ondernemen’ en ‘circulair design’. Tijdens de CIRCO track wordt er gewerkt om een circulaire business te ontwikkelen en worden bedrijven geholpen in een gefaciliteerd design proces met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers.
Na het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst is VCF de officiële partij die deze CIRCO tracks mag aanbieden. De CIRCO tracks zijn sectorgericht: per CIRCO-track doen acht tot twaalf bedrijven mee uit dezelfde sector zoals Bouw of Maakindustrie.
‘Circulair ondernemen biedt volop kansen voor het MKB. Wij willen die kansen concreet maken door als regionale partner het MKB de CIRCO-tracks aan te bieden. Zo ontwikkelt iedere deelnemer een nieuw businessmodellen ontwerpt een circulair product’, zegt Evert Jan van Nijen, directeur Vereniging Circulair Friesland.
Wethouder Bert Wassink van gemeente Leeuwarden legt ook nadrukkelijk de link met de rol van overheden: “Als overheid willen we zoveel mogelijk circulair inkopen. We willen onze samenleving klimaatbestendig maken en onze aarde sparen. Daarom zijn we erg blij met innovatieve ondernemers die de circulaire economie omarmen. CIRCO kan daarbij een belangrijke hulp zijn.”
De eerste CIRCO tracks gaan in september van start. Daarna breidt VCF deze dienstverlening uit naar acht CIRCO tracks per jaar. Dat doet VCF niet alleen, maar in samenwerking met haar CIRCO-hub partners: Ynbusiness, Rabobank, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden. Meer partners zijn van harte welkom om zich aan te melden.
Bedrijven kunnen zich voor deelname aan een CIRCO-track aanmelden via de website van Circulair Friesland. Deelname aan de track kan deels worden gecompenseerd door het aanvragen van een MKB-voucher van provincie Fryslân.