De werkgroep Fairtrade Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel heeft een kledingruilbeurs georganiseerd. Wethouder Jelle Boerema was aanwezig om de kledingruilbeurs te openen. Deze kledingruilbeurs is georganiseerd om inwoners bewust te maken van de milieubelastende aspecten van de kledingindustrie. Bovendien is het een goedkope manier om je garderobe te vernieuwen.
De werkgroep Fairtrade wil met deze kledingruilbeurs laten zien dat er goede en milieuvriendelijke alternatieven zijn om je garderobe te vernieuwen. Kledingruilen is een van deze alternatieven: het is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Bezoekers konden ook tweedehands kleding te kopen, wat bijdraagt aan een circulaire economie. “Ik vind het een mooi initiatief van de werkgroep Fairtrade”, zegt wethouder Jelle Boerema. “De kledingruilbeurs draagt bij aan het verminderen van de afvalberg en het bevorderen van meer verantwoorde consumptie en duurzaamheid.” Ook bedankte de wethouder de vrijwilligers die meegeholpen hebben bij de organisatie van de kledingruilbeurs.
50 nieuwe kledingstukken
Gemiddeld kopen we in Nederland zo’n 50 nieuwe kledingstukken per jaar. De zogenoemde fast-fashion maakt gebruik van arbeidskrachten in derde wereldlanden. Door minder kleding te kopen, heb je al een positieve impact op het milieu en de mensen. De aanwezigen waren enthousiast over het initiatief en het aanbod van de kleding.
Fairtrade en Global Goals gemeente
De gemeente Achtkarspelen is een Fairtrade en Global Goals gemeente. Dit betekent dat de gemeente een actief Fairtrade beleid voert en bij het opstellen van beleid rekening houdt met de Global Goals, duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties.