De gemeenten Menameradiel, Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarden en Boarnsterhim participeren in het Koploperproject Duurzaam Ondernemen Westergozone. Bedrijven en non-profitorganisaties uit deze gemeenten kunnen zich vóór 1 mei 2012 opgeven voor dit Koploperproject. Vervolgens selecteert projectbureau A7Westergo per gemeente drie organisaties die kunnen deelnemen. De bedoeling is te komen tot een gemengde groep van bedrijven uit verschillende branches en van verschillende omvang. In geval van een groot aantal aanmeldingen wordt mogelijk een tweede Koploperproject gestart, in het najaar van 2012.
Inhoud Koploperproject
Bij het Koploperproject worden de deelnemende bedrijven doorgelicht op duurzaamheid. Nieuwe kansen, verbetermogelijkheden en risico’s worden in kaart gebracht. Vervolgens gaan de organisaties concreet aan de slag met duurzaam ondernemen en wisselen ze ervaringen uit met andere Koplopers. De resultaten worden verwerkt in enkele businesscases, waarmee ook andere ondernemers worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen. Het project duurt circa een jaar. Met dit Koploperproject willen de gemeenten en bedrijven, aan de hand van concrete voorbeelden, laten zien dat duurzaam ondernemen lonend is en boeiend kan zijn. In meerdere gemeenten in Fryslân zijn al van deze Koploperprojecten aan de gang.
Deelname en kosten
De kosten worden vrijwel geheel gedekt door een subsidie van projectbureau A7Westergo. Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van € 500,-. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven vóór dinsdag 1 mei 2012 via http://www.a7westergo.nl/projecten/details/koploperproject_duurzaam_ondernemen
Betrokken partijen
Het Koploperproject Duurzaam Ondernemen Westergozone is een initiatief van projectbureau A7Westergo en de gemeenten Menameradiel, Franekeradeel, Harlingen, Leeuwarden en Boarnsterhim. Advies- en ingenieursbureau DGMR uit Drachten verzorgt de inhoudelijke begeleiding. Vanuit de Stenden Hogeschool in Leeuwarden worden ook studenten betrokken bij het project.