Woonlastenneutraal verduurzamen van woningen en woongebouwen van VvE’s

augustus 9, 2024

Tijdens een inspiratiebijeenkomst van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Freon Firda in Leeuwarden op woensdag 26 juni stond het toekomstbestendig en woonlastenneutraal verduurzamen van woningen en woongebouwen van VvE’s centraal. Harmen Bouwstra van Freon HBO bouw & energie en Walter van Steenis van Stichting WNR deelden hun expertise over dit actuele thema.

Walter van Steenis kwam als eerste gastspreker aan het woord namens Stichting WNR (WoonlastenNeutraal Renoveren). Er liggen grote kansen, meent Van Steenis: woonlasten kunnen lager, comfort kan omhoog en het binnenklimaat in woningen kan worden verbeterd. Daarbij is het verduurzamen van woningen beter voor de planeet.

Versnelling verduurzaming

Binnen VvE’s is het proces van besluitvorming vaak complex. Daarnaast zijn inhoudelijke componenten van verduurzamen ook ingewikkeld. Dit leidt ertoe dat verduurzaming moeizaam en traag kan verlopen. Hierdoor lopen de begeleidings- en advieskosten vaak op tot ver boven het sectorgemiddelde van een derde van de totale verduurzamingslasten. Door een perspectief te bieden – door middel van procesbegeleiding, subsidies, waarborgen en garanties en een financieel vangnet – kan het verduurzamingsproces worden versneld. Goede samenwerking tussen de belanghebbende partijen en transparante communicatie zijn daarnaast belangrijke factoren bij het volgen van een goed verduurzamingsproces. Met de bespaarde onderhouds- en energiekosten kunnen de kosten voor het financieren van de verduurzaming worden gedekt. Zo wordt een woonlastenneutrale verduurzaming gerealiseerd. Voorwaarden hiervoor zijn een gedegen MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) met reservering voor de toekomstige lasten en het benutten van natuurlijke momenten voor vervanging. Hierbij is het belangrijk te kijken naar de Total Cost of Ownership, en niet naar investeringstermijnen van bijvoorbeeld vijf of tien jaar.

Toekomstbestendige verduurzaming

Harmen Bouwstra ging in op het toekomstbestendig verduurzamen van woningen. Toekomstbestendig verduurzamen leidt op dit moment tot een waardeverhoging van 13,3 procent, en dit getal stijgt ieder jaar. Een belangrijke basisregel hierbij is om die maatregelen te nemen waar je later geen spijt van krijgt. Hierbij speelt het gebruik van biobased isolatiematerialen een grote rol voor veel toepassingen. Gebaseerd op passiefhuis-principes is het mogelijk om energiegebruik met 90 procent te verlagen. Zo is het mogelijk om de energierekening terug te brengen naar 0 euro.

In zijn presentatie liet Bouwstra de vereisten en criteria zien voor het verduurzamen van een woning. Door het volgen van een stappenplan waarin de juiste volgorde van maatregelen is uitgewerkt wordt een goed verduurzamingsproces gewaarborgd. De spreker adviseerde te beginnen met een goed ventilatiesysteem, vervolgens de isolatie van de woning op orde te brengen en pas daarna technische maatregelen te treffen. Door een balansventilatie met WTW (warmteterugwinning) kan veel energie voor het verwarmen van de woning worden bespaard. ■

Delen via

Vergelijkbare berichten