Woonwaarde Plusplan haalt gebouwen van het verleden naar het heden ‘We willen de bestaande woningvoorraad optimaal benutten’

december 10, 2024

Veel naoorlogse wijken en gebouwen sluiten niet meer aan op de woonbehoeften van nu. Woonwaarde Plusplan uit Bolsward kan daar verandering in brengen, door bestaande locaties op innovatieve wijze weer geschikt te maken voor duurzame en comfortabele bewoning. De opgave is groot, maar er liggen genoeg kansen. Hilbert Kolk zoomt in op de voordelen en de toegevoegde waarde van het (plus)plan.

Woonwaarde Plusplan is ontstaan vanuit Jorritsma Bouw. Als opzichzelfstaande bv zit de onderneming momenteel in een dynamische startfase van netwerken, pionieren en het bespreken van mogelijke projecten. Oprichter Hilbert Kolk (43) over de totstandkoming: “Woonwaarde Plusplan is ontstaan uit de vraag hoe we een echt probleem kunnen oplossen, namelijk het omgaan met wijken uit met name de jaren zestig die vastzitten. Hoe gaan ouderen bijvoorbeeld in bestaande wijken wonen, in een portiekflat zonder lift? We krijgen enerzijds te maken met vergrijzing, woningschaarste en een uitdaging qua sociale cohesie in wijken, maar ook met thema’s als verduurzamen en de energietransitie. Met het Woonwaarde Plusplan kunnen we al deze zaken op wijkniveau tegelijkertijd aanpakken.”

De kracht van het plan

Het plan springt overigens niet alleen in op de vergrijzing. Integendeel. Het gaat om de bewoners van wijken in de breedste zin van het woord, dus inclusief jongeren, alleenstaande volwassenen en gezinnen. Hilbert legt kort uit waar het Woonwaarde Plusplan voor staat. “Eigenlijk halen we bestaande wijken uit het verleden naar het nu. We kunnen woningen toevoegen, ruimtes splitsen, extra eigen buitenruimtes creëren, zorgoplossingen bieden en werken aan de toegankelijkheid. In dat laatste geval onder andere door het toevoegen van liften, galerijen en terrassen. Ik noemde net het voorbeeld van ouderen die in een portiekflat wonen. We zijn in staat om een galerij en lift aan een huidig woonblok te plaatsen. Het komt niet alleen de toegankelijkheid ten goede, maar ook de sociale cohesie. Er is meer ruimte om elkaar te treffen en een praatje met de buren te maken.”

Extra woonruimte creëren

Bovenstaande is volgens Hilbert uitstekend te combineren met een zogeheten optopper. Dit is een duurzame dakopbouw, waarmee de oppervlakte van een dak wordt gebruikt door extra woningen te plaatsen. “We laten graag de mogelijkheden van nultreden-toegankelijkheid, liften en optoppen zien. Hoe mooi is het om extra woonruimte creëren bovenop een bestaand gebouw en dak? Dat dak kunnen we weer voorzien van zonnepanelen. Het is niet realistisch om voor iedereen nieuwe woningen te bouwen, zeker niet voor alle ouderen. Wij kijken met een circulaire blik naar huidig vastgoed. Het voordeel ten opzichte van sloop is dat mensen er kunnen blijven wonen. We maken de wijk leefbaarder.” Er wordt gewerkt met duurzame materialen, zoal FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Door ook aandacht te besteden aan geluidsoverlast, CO2, vocht, koeling en het gebruiksgemak van de installaties, zijn de woningen ‘gezond’. Er wordt snel, circulair en duurzaam gebouwd.

Bewoners meenemen

Over een jaar hoopt Hilbert al in een aantal wijken aan te slag te zijn. “We zijn met diverse partijen in gesprek over mogelijke projecten. Uiteindelijk moet er een participatietraject worden opgestart om te kijken wat we in een wijk kunnen doen. We brengen partijen bij elkaar en nemen de bewoners hier actief in mee met een wijkpeiling. Waar ligt de behoefte? Welke thema’s en aspecten pakken we aan? We leggen de kansen en mogelijkheden op tafel en presenteren het geheel. Zaken als waterretentie, hittestress en meer groen in de buurt kunnen we tevens meenemen. Samen met betrokken partijen als gemeenten en corporaties komen we tot een Woonwaarde Plusplan en gaan we richting ontwikkeling, realisatie en gebruik. In het zuiden van Nederland zien we deze beweging al meer. Wij willen die partner in het noorden zijn.”

Kennissessie optoppen Noord-Nederland

Om het partnerschap extra kracht bij te zetten, is Hilbert met Woonwaarde Plusplan momenteel een kennissessie ‘Optoppen in Noord-Nederland’ aan het organiseren. Het bedrijf heeft recent meegedaan aan de Optop2000 van Volkshuisvesting Nederland. “Daar zijn we zevende geworden”, gaat Hilbert verder, “waardoor we bij de Volkshuisvesting aan de versnellingstafel zitten. Samen met onder meer overheden, woningcorporaties, zorgaanbieders en financiële markten kijken we naar de mogelijkheden van optoppen en wat we willen en kunnen bereiken. Dit is echter op landelijk niveau. Er komen mooie dingen uit, maar in Noord-Nederland hebben we onze eigen uitdagingen. Met de kennissessie in het noorden – waarvan de datum overigens nog niet bekend is – willen we het optoppen in onze regio verder uitrollen. Hier spelen namelijk andere zaken dan in andere delen van het land.”

Gunstig voor VvE’s en banken

Het Woonwaarde Plusplan is voor veel partijen interessant. Niet alleen voor gemeenten, coöperaties en particuliere vastgoedbezitters, maar het leent zich richting VvE’s ook uitstekend om te verduurzamen. “De nodige VvE’s zijn in de jaren zestig gestart met meerjarenplannen. Het onderhoud maakte daar onderdeel vanuit, maar de meeste plannen zijn ingehaald door de tijd. De energietransitie, het verduurzamen en de stijgende gasprijzen zaten niet in die plannen. Als we woningen op een dak creëren en op het nieuwe dak zonnepanelen plaatsen, ontstaan er allemaal middelen en kansen. Zeer interessant voor de VvE’s, maar ook voor banken om in mee te denken”, aldus Hilbert.

Wil je meer weten over de vooruitstrevende plannen en ambities van Hilbert en zijn collega’s? Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan vooral een kijkje op Woonwaardeplusplan.nl!

Vergelijkbare berichten