Het gebouw staat er al, na de herfstvakantie trekken de studenten erin: de nieuwe mbo-school van ROC Friese Poort op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe. De Drachtster samenwerking is uniek, vele ogen zijn dan ook gericht op dit – op alle opzichten – duurzame initiatief.
ROC Friese Poort en Nij Smellinghe werken al jaren intensief samen. Toen ROC Friese Poort een oudere locatie op de Wetterwille wilde vervangen, kozen school en ziekenhuis samen voor nieuwbouw op het ziekenhuisterrein. Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen bij Nij Smellinghe en Jaap van Bruggen, manager Facilitair bij ROC Friese Poort, zijn al vanaf het begin betrokken. Brouwers: “Het gebouw is uniek vanwege het duurzame karakter én voor het eerst worden studenten volledig bij en in het ziekenhuis opgeleid.” Van Bruggen: “Dit wordt de thuisbasis voor volwassen studenten van de opleiding Zorg en Welzijn. Zij willen opgeleid worden in de actuele praktijk. Onze docenten worden onderdeel van de ziekenhuispraktijk en nieuwe zorgontwikkelingen.”
Interactie
Er wordt veel verwacht van de interactie. “Brouwers: “We gaan open met elkaar om. Ons restaurant wordt shared space: iedereen kan er lunchen en overleggen.” Bovendien komen er skills labs: praktijklokalen. Van Bruggen: “Nij Smellinghe gebruikt deze voor interne scholing, wij voor onze studenten. Het mes snijdt ook aan twee kanten met het nieuwe auditorium. Deze gebruikt het ziekenhuis voor voorlichting aan medewerkers, patiënten en belangstellenden en voor colleges.”
Innovatie
Ook techniek neemt een belangrijke plaats in: apparatuur in zorginstellingen wordt steeds complexer. Brouwers: “Innovatieve ontwikkelingen worden versneld door het tekort aan zorgpersoneel en oplopende zorgkosten. Denk aan het gebruik van sensoring.” Van Bruggen: “Voor het snijvlak tussen zorg en techniek zijn professionals nodig die bijvoorbeeld sensoren kunnen plaatsen, aflezen en monitoren.” Brouwers: “Er ontstaan nieuwe banen in de zorg: interessant voor mbo-ers.”
Duurzame zorg
Onderwijs en zorg voor de toekomst: daar hoort een duurzaam gebouw bij. Van Bruggen: “Onze voorbeeldfunctie blijkt ook uit dit circulaire gebouw.” Brouwers: “Het is volledig van hout en heeft een materialenpaspoort: van alle materialen is bekend waar ze vandaan komen en hoe ze hergebruikt kunnen worden. Het gebouw is demontabel. Als het uit elkaar gehaald wordt, kunnen de onderdelen opnieuw gebruikt worden.” Van Bruggen: “Hout wordt niet vaak gebruikt voor scholen en ziekenhuisgebouwen. Van Manen en Zwart Architecten heeft middels slimme technische verbindingen oplossingen gevonden voor bijvoorbeeld akoestiek en ventilatie.”
Kenniscentrum
Van Bruggen: “Het nieuwe gebouw wordt een kenniscentrum voor opleiding en innovatie in de zorg, dat we blijvend doorontwikkelen. “Brouwers: “Wat we hier neerzetten is niet alleen belangrijk voor onze eigen toekomst, maar ook voor andere zorg- en onderwijsinstellingen.” Van Bruggen: “We staan voor grote uitdagingen. Alleen kun je niks, samen kun je heel veel.”